De drie pijlers van een succesvol vitaliteitsbeleid

Werknemers die lekker in hun vel zitten, presteren beter. Daarom is het zo belangrijk om als bedrijf aandacht te besteden aan je vitaliteitsbeleid: dat leidt tot minder ziekteverzuim, maar zorgt er ook voor dat je medewerkers creatiever, productiever en meer gefocust zijn. De drie pijlers van een succesvol vitaliteitsbeleid: voldoende rust, beweging en gezond eten.

#1 Doe even helemaal niets

Stress is beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat we tegenwoordig constant bereikbaar zijn. Vaak wordt er impliciet verwacht van werknemers dat ze ook ‘s avonds en in het weekend hun werkmail lezen en reageren op appjes van de baas. Maar zo kom je nooit echt los van je werk en dat is hét recept voor een burnout. Onderdeel van je vitaliteitsbeleid moet dus zeker zijn dat je medewerkers hun rust pakken. Geef als werkgever het goede voorbeeld door bijvoorbeeld geen mails buiten werktijd te versturen. Een goede manier om het ziekteverzuim terug te dringen.

De drie pijlers van een succesvol vitaliteitsbeleid

#2 Vitale medewerkers bewegen voldoende

Wie op een kantoor werkt, zit veel. Dat is niet alleen ongezond, maar heeft ook nog een negatieve impact op het werkplezier. Maak het daarom aantrekkelijk voor werknemers om te bewegen. Een bedrijfsfitnessregeling is bijvoorbeeld snel en eenvoudig te implementeren. Maar wil je de vitaliteit van je medewerkers nog meer verbeteren, dan pak je ook de werkvloer aan. Creëer een flexwerkplek met een hometrainer, zet zit-stabureau’s neer en stimuleer werknemers om naar een collega te lopen voor overleg in plaats van te bellen of mailen.   

#3 Bied gezond eten aan

Een gezonde geest in een gezond lichaam, het is een bekende uitdrukking. En niet voor niets: wie goed eet, heeft meer energie, is alerter en productiever. Vergeet het onderdeel eten dus niet in je vitaliteitsbeleid. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de bedrijfskantine voldoende voedzame opties aanbiedt, zoals vers fruit, volkorenproducten en peulvruchten. En die automaat met snoep en snacks? Die kun je vervangen door een ‘fruitautomaat’ of bakjes snoepgroente.

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.