Werkstress, een probleem met grote gevolgen. Volgens cijfers van het Trimbos Instituut is bijna 30% van verzuim op het werk terug te voeren op psychische klachten. Niet gek dus, dat er steeds meer aandacht is voor het verminderen van de werkstress. In dit artikel delen we tips voor zowel werknemers als werkgevers, want beide partijen kunnen samenwerken om werkgerelateerde stress op te lossen.
We beginnen met een aantal tips voor werkgevers om werkstress bij werknemers te verminderen.
Managers en andere leidinggevenden hebben een voorbeeldfunctie. Dus op het moment dat overwerken eerder regel dan uitzondering is, en emoties de vrije hand hebben op de werkvloer, creëer je een stressvolle situatie. Laat daarom zien dat je je emoties onder controle hebt en verwacht niet dat je medewerkers 24/7 bereikbaar en aanspreekbaar zijn. Er is immers ook nog een wereld naast het werk.
Ieder mens is uniek en reageert op eigen wijze op stress. Wees je er dus van bewust dat niet iedereen op dezelfde manier belast kan worden. Er zijn allerlei factoren buiten het werk die invloed hebben op het stressniveau van je werknemers. Probeer daarom na te gaan welke factoren een rol spelen en kijk of je het werk op groeps- of individueel niveau moet veranderen.
Je kunt niet ontkennen dat stress invloed heeft op het werk. Zorg daarom dat het onderwerp bespreekbaar is en neem maatregelen die je werknemers kunnen beschermen en ondersteunen. Een hele simpele manier is het aanbieden van een aantrekkelijke bedrijfsfitnessregeling, want sporten helpt tegen stress. Daarnaast is het bieden van voldoende verlofuren een belangrijk onderwerp om aandacht voor te hebben.
Wil je meer weten over het introduceren van bedrijfsfitness binnen jouw organisatie? Lees dan onze whitepaper 'Bedrijfsfitness introduceren in 5 stappen'.
Heb je last van stress door het werk? Voor een deel hoort dat erbij, maar het zou niet voor problemen moeten zorgen. Is dat wel zo, dan heb je misschien iets aan de volgende tips.
Word je steeds weer overvallen door heftige reacties op stress? Dan kan het bijhouden van een stressdagboek handig zijn. Noteer je gedachten en gevoelens, maar ook welke externe factoren een rol spelen in het stressmoment. Het geeft je de kans om patronen te herkennen en in te grijpen.
Veel mensen grijpen in stressvolle situaties naar ongezond eten of alcohol. Vaak maakt dit de situatie niet beter. Probeer daarom op een gezonde manier met stress om te gaan. Sporten is bijvoorbeeld een uitstekende manier om stress te verwerken, maar een boek lezen, naar een concert gaan of spelletjes spelen met het gezin ook.
Mede dankzij onze smartphones en tablets is de grens tussen werk en privé steeds vager geworden. Probeer daarom duidelijke grenzen aan te brengen tussen werk en privé, bijvoorbeeld door met jezelf en je gezin af te spreken dat je geen werkmails checkt als je thuis bent en geen werktelefoontjes beantwoordt na 17:00 uur.
Mentale gezondheid is allang geen taboeonderwerp meer. Praat daarom in een vroeg stadium met je leidinggevende als je het gevoel hebt dat je te veel werkgerelateerde stress hebt. Samen kunnen jullie onderzoeken welke maatregelen jullie kunnen nemen om problemen te voorkomen.
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.