Nederland is Europees kampioen zitten. En dat is helaas geen titel om trots op te zijn. Uit onderzoek van TNO bleek dat 26% van de Nederlandse bevolking meer dan 8,5 uur per dag zit, en werknemers zitten daar met 8,9 uur nog iets boven. Met de tips in dit artikel krijg je je medewerkers letterlijk in beweging!
Een eerder onderzoek van de Gezondheidsraad liet al zien dat langdurig zitten het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten en weinig bewegen, zouden zo’n 74% meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten en veel bewegen. En er is ook een aanzienlijk groter risico op vroegtijdig overlijden. Genoeg redenen om als werkgever je best te doen bewegen op het werk te stimuleren. Naast een ergonomische werkplek om zo gezond mogelijk zittend werk te creëren, kun je nog veel meer doen.
Je kunt wel verkondigen dat je het belangrijk vindt dat je werknemers regelmatig bewegen, maar als ze daar niet de ruimte voor voelen, is dat zinloos. Maak er daarom serieus werk van om bijvoorbeeld de pauzes actief te maken. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door regelmatig samen wandelingen te maken, en daarbij als werkgever ook het goede voorbeeld te geven en mee te wandelen. Ook zijn er bijvoorbeeld yoga-oefeningen die je eenvoudig op kantoor kunt doen, waarmee je regelmatige beweging stimuleert. Het belangrijkste is dat je niet alleen zegt dat je het belangrijk vindt dat je werknemers meer bewegen op kantoor, maar het ook laat zien!
Het onderzoek van TNO laat ook zien dat werknemers gemiddeld 1 uur per dag zitten tijdens het woon-werkverkeer. En wie ver van kantoor woont, zal niet makkelijk de fiets pakken. Maar over het algemeen werken mensen relatief dichtbij de plek waar ze werken, en in die gevallen is een actief woon-werkverkeer natuurlijk fantastisch! Je kunt dit als werkgever bijvoorbeeld stimuleren met een fietsenplan, maar ook lockers en doucheruimtes doen wonderen. Als je werknemers met het openbaar vervoer komen, daag ze dan uit om één of twee haltes eerder uit te stappen en de rest te lopen. Misschien kunnen ze wat later beginnen, of betaal je ze al vanaf het moment dat ze uit de trein stappen? Er zijn allerlei manieren om beweging te motiveren!
Afhankelijk van hoe groot je organisatie is, zijn er vast meerdere managers en werkgroepen. Maar heb je wel eens nagedacht over een ‘manager welzijn’? Of een ‘welzijnswerkgroep’? Niet alleen kunnen zij met slimme ideeën komen om bewegen op het werk te stimuleren, maar je laat er als werkgever ook duidelijk mee zien hoe belangrijk het voor je is. En bied je je werknemers al een interessante bedrijfsfitnessregeling aan? Ook dat kan helpen om de drempel om te gaan bewegen, te verlagen. Tot slot is het goede voorbeeld geven een van de beste dingen die je kunt doen. Dus aan de slag en bewegen maar!
Bronnen: TNO, LovingLife, Bodybase, Optimahealth
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.