Uit onderzoek van het TNO bleek dat er in 2023 meer dan 1,5 miljoen werknemers waren die last hadden van een burn-out of gerelateerde klachten. Grote kans dus, dat jij als werknemer al te maken hebt gehad met dit soort zaken. Je hebt eerder al kunnen lezen hoe je de mentale weerbaarheid van je medewerkers kan helpen vergroten. Maar waarom is dat nu zo belangrijk, en welke voordelen levert het je op? Op die vragen geven we in dit artikel antwoord.
Als je de werkgevers van een of twee generaties terug vraagt naar het belang van de mentale gezondheid van hun werknemers, zouden ze je waarschijnlijk uitlachen. Maar sinds een aantal jaren zien we een ommekeer: er is meer inzicht in het belang van mentale gezondheid gekomen, net als de invloed die mentale gezondheid heeft op de algemene gezondheid. En daarmee is het onderwerp gelukkig ook steeds vaker onderwerp van gesprek.
Los van het menselijke aspect, waarin je het als werkgever natuurlijk belangrijk vindt dat het goed gaat met je werknemers, is een slechte mentale gezondheid ook een enorme kostenpost. Dat zien we bijvoorbeeld in een onderzoek van de American Psychiatric Association. Zij ontdekten dat een onbehandelde depressie kan zorgen voor een afname van de productiviteit van zo’n 35%! En volgens de National Safety Council verdien je voor elke euro die je investeert in diensten voor geestelijke gezondheidszorg zo’n € 4,- terug. Dat zit ‘m onder andere in de besparing op de kosten van verzuim, maar dus ook in de productiviteit.
Door de mentale gezondheid op het werk onder de aandacht te brengen, profiteer je van een aantal voordelen. Ten eerste zullen mensen eerder geneigd zijn de noodzakelijke hulp te zoeken als het onderwerp geen taboe is. Iedereen die zijn been breekt, gaat natuurlijk naar het ziekenhuis. Maar bij minder zichtbare klachten als somberheid of depressie, is dat vaak anders.
Bovendien hebben mensen met psychische klachten de neiging om zich af te zonderen. Als er vanuit het bedrijf aandacht is voor het belang van mentale gezondheid, zullen collega’s en managers dit eerder opmerken. Zo kunnen mogelijke problemen sneller gezien en opgelost worden. Door op tijd in te grijpen, voorkom je bovendien dat een relatief milde klacht uitgroeit tot een groter probleem. De voorbeelden van werknemers die langdurig thuiszitten met een burn-out zijn er helaas genoeg. Het is niet gezegd dat dit allemaal voorkomen kan worden door alert te zijn, maar het helpt natuurlijk sowieso. Een laatste voordeel is het feit dat werknemers zich meer gewaardeerd voelen als ze gehoord worden. Heb jij als werkgever aandacht voor de mentale gezondheid, dan betaalt een werknemer dat terug in loyaliteit en productiviteit. En in de vele sectoren waar momenteel een behoorlijke krapte op de arbeidsmarkt geldt, is dat geen onbelangrijke zaak.
Nu je hebt kunnen lezen waarom het belangrijk is om de mentale gezondheid van je werknemers te ondersteunen, ben je vast benieuwd wat je concreet kunt doen. In het artikel ‘Vergroot de mentale weerbaarheid van je werknemers’ geven we je concrete tips.
Bronnen: TNO, Innovia, eLearning Industry
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.