Ziekteverzuim op de werkvloer is voor veel werkgevers een hoofdpijndossier. Niet vreemd, als je bedenkt dat een dag verzuim je zo’n €250,- tot €450,- kost. Natuurlijk ondersteun je werknemers die (langdurig) ziek zijn, maar het gezegde luidt niet voor niets: voorkomen is beter dan genezen. Met de tips in dit artikel heb je wat handvatten om verzuimpreventie binnen jouw organisatie vorm te geven.
Naast dat verzuim je als werkgever veel geld kost, ontstaan er door verzuim meer problemen binnen je bedrijf. Vooral langdurig verzuim is een lastige zaak. Verzuim heeft bijvoorbeeld een negatieve invloed op de productiviteit van anderen. Belangrijke projecten komen misschien stil te liggen, en doelstellingen kunnen onder druk komen te staan. Als er junior medewerkers ziek zijn, moeten managers bijspringen. Daar kan het projectmanagement onder leiden. En als managers ziek zijn, kan dat zorgen voor conflicten in teams. Ook het teamgevoel leidt onder verzuim. Als het halve team ziek is, zal de rest extra onder druk komen te staan. En dat kan eventjes goed gaan, maar is op de langere termijn niet goed voor het team en de prestaties. Uiteindelijk kan dat er zelfs toe leiden dat personeel hun heil elders gaat zoeken, waardoor je niet alleen met zieke medewerkers zit, maar ook nog met de zoektocht naar en het inwerken van nieuwe mensen.
Kortom, allerlei redenen om te investeren in verzuimpreventie. Maar hoe doe je dat?
Er zijn meerdere dingen die je als werkgever kunt doen om verzuim te voorkomen.
Als werkgever ben je verplicht om je werknemers een veilige en gezonde werkplek te bieden. In de Arbowet staat ook dat je verplicht bent een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen als je werknemers hebt. Een RI&E is een goed uitgangspunt voor je verzuimbeleid. In een RI&E gaat het niet alleen over zichtbare risico’s, zoals het tillen van zware voorwerpen, maar ook over zogenaamde psychosociale arbeidsbelasting. Dit zijn factoren als pesten, werkdruk en discriminatie. Aan de hand van de risico’s die uit de RI&E naar voren komen, kun je een plan van aanpak maken om je verzuimbeleid op te baseren.
In de meeste organisaties gaat het bij de secundaire arbeidsvoorwaarden allang niet meer alleen over een vrije dag op je verjaardag of een laptop van de zaak. Misschien biedt je al een fietsenplan aan, of denk je na over het aanbieden van bedrijfsfitness. Dat laatste is een interessante keuze, om meerdere redenen. Ten eerste helpt sporten tegen stress, waardoor de kans op verzuim door stressklachten afneemt. Combineer dat met het feit dat ruim 30% van de medewerkers aangeeft meer te gaan sporten als sporten betaalbaarder is, en de rekensom is gauw gemaakt. Met een regeling voor bedrijfsfitness maak je het aantrekkelijker voor je medewerkers om te gaan sporten. En sportende medewerkers zijn productiever, ervaren minder stress en verzuimen gemiddeld zo’n 6 dagen per jaar minder.
Een verzuimbeleid en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk, maar iets dat vaak over het hoofd wordt gezien, is ergonomisch bedrijfsmeubilair. Gemiddeld zitten Nederlands zo’n 9 uur per dag, en helaas vaak niet in een gezonde houding. Bovendien wordt overmatig zitten gekoppeld aan ziekten als obesitas, diabetes en kanker. Genoeg redenen om te investeren in goed bedrijfsmeubilair, zoals in hoogte verstelbare beeldschermen, zit-sta-bureaus en het aanmoedigen van een lunchwandeling en regelmatige pauzes.
Het voorkomen van verzuim is ontzettend belangrijk. Je hebt in dit artikel kunnen lezen dat er genoeg manieren zijn om verbeteringen door te voeren, en dat dat vaak niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Heb je vragen over het aanbieden van bedrijfsfitness, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!
Bronnen: National Library of Medicine, Egress Systems, Visma Verzuim, NHS
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.