De vitaliteit van medewerkers: als werkgever ben je er waarschijnlijk veel mee bezig. Geen wonder, want vitale medewerkers voelen zich over het algemeen gelukkiger en hebben meer energie. En dat betekent weer dat de kans op bijvoorbeeld een burn-out kleiner is, en dat de productiviteit hoger is. Maar wat ís een vitale medewerker nu precies, en hoe help je je medewerkers vitaal te worden en blijven? Dat lees je in dit artikel.
Als het over vitale medewerkers gaat, dan gaat het over medewerkers die goed in hun vel zitten. Die zowel mentaal als fysiek in goeden doen zijn, genoeg energie hebben en een positieve bijdrage aan de sfeer leveren. Maar waarom is dat zo belangrijk?
Volgens Effectory vormen vitale en gemotiveerde medewerkers de basis van een gezonde organisatie. Voor een deel kun je dat letterlijk nemen: vitale medewerkers zijn minder vaak ziek, zijn productiever en voelen zich meer betrokken bij je organisatie. Stress en werkdruk spelen hier een belangrijke rol in: voor een vitale medewerker is er een goede balans tussen de hoeveelheid stress en energie. Want niemand zal helemaal stressvrij door het leven kunnen, maar een vitale medewerker zal goed met deze stress om kunnen gaan.
Een medewerker die zich niet vitaal voelt, kan dit meenemen in en op het werk. De productiviteit of kwaliteit kan achterblijven, de sfeer kan negatief beïnvloed worden door iemand die zich niet vitaal voelt en uiteindelijk kan een gebrek aan vitaliteit zelfs zorgen voor stress gerelateerde klachten als een burn-out.
Hoewel het een belangrijk onderdeel is, gaat vitaliteit niet alleen over lichamelijke gezondheid. Er zijn nog meer factoren die bepalen hoe vitaal een medewerker is.
Natuurlijk is lichamelijke gezondheid wel belangrijk. Wie slecht slaapt, slecht eet en weinig beweegt, kan eerder last hebben van fysieke klachten die het werken beïnvloeden. Een andere belangrijke factor is de mentale gezondheid. Hoewel hier toch minder makkelijk over gesproken wordt, is het voor het vergroten van de vitaliteit van medewerkers erg belangrijk hier voldoende aandacht voor te hebben. Verder zijn zaken als goed contact met collega’s, weinig geldzorgen en aandacht voor voldoende werkgeluk ook belangrijke factoren.
Elke organisatie is anders, en elke medewerker vraagt ook weer om een eigen aanpak. We willen je wel een aantal tips geven waar je over na kunt denken, zodat je zelf kunt bepalen wat voor jouw organisatie relevant is.
Ten eerste is het belangrijk om vanuit het management en HR goed contact te houden met medewerkers. Een medewerker die zich gezien en gehoord voelt, zal eerder aangeven wat er speelt. Sta open voor het gesprek en neem eventuele klachten serieus. Een veilige omgeving waar medewerkers hun ei kwijt kunnen, is van vitaal belang. Eventueel kan het aanstellen van een (externe) vertrouwenspersoon hierbij helpen.
Verder is het belangrijk om oog te hebben voor de individuele medewerker. Natuurlijk kun je algemenere verbeteringen doorvoeren, zoals het aanbieden van bedrijfsfitness. Maar niet elke werknemer heeft hetzelfde nodig, dus zorg dat je rekening houdt met de persoonlijke situatie van je werknemers. Specifieke trainingen, extra tijd vrijaf als dat nodig is en flexibele werktijden zijn goede voorbeelden.
Wil je nog meer lezen over vitaliteit op de werkvloer? Bekijk dan dit artikel met 5 tips om de vitaliteit op de werkvloer te verbeteren.
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.