Artikel

Gepubliceerd op: 08 augustus 2024

Ontdek hoe je bedrijfsfitness kunt aanbieden met de WKR

Steeds meer werkgevers zien de voordelen van gezonde en fitte werknemers, en zijn bereid te investeren om hieraan bij te dragen. Een van de eenvoudigste manieren om dit te doen, is door bedrijfsfitness aan te bieden via de werkkostenregeling (WKR). In deze blog lees je in hoofdlijnen hoe dit zit.

Bedrijfsfitness in de WKR: hoe zit dat precies?

Met de WKR heeft de Belastingdienst een aantal mogelijkheden gecreëerd om je werknemers onbelaste vergoedingen te geven. Voor een deel gaat het om gerichte vrijstellingen of zogenaamde nihilwaarderingen, zoals het beschikbaar stellen van een laptop of een ov-abonnement. Dit soort zaken kun je dus aan je werknemers aanbieden zonder dat er belasting betaald hoeft te worden.

Daarnaast heb je een vrije ruimte binnen de WKR. Dit is een percentage van het totale  fiscale loon van alle medewerkers. Tot en met € 400.000,- geldt in 2024 een percentage van 1,92%, daarboven geldt een percentage van 1,18%. Komt het bedrag boven deze grens uit, dan betaal je 80% belasting. Dit noemen we de eindheffing.

Veel werkgevers gebruiken de vrije ruimte om zaken als kerstpakketten of bedrijfslunches belastingvrij weg te zetten. Maar het is ook mogelijk om bedrijfsfitness in de vrije ruimte aan te bieden. Vaak wordt er dan gekozen voor een zogenaamde cafetariaregeling, waarbij je belast loon ruilt tegen een onbelast fitnessabonnement. Je werknemers profiteren gemiddeld van een korting van zo’n 40%. En als jij genoeg vrije ruimte in de WKR hebt, hoef jij er ook geen belasting over te betalen. Bovendien betaal je minder sociale werkgeverslasten, omdat je minder brutoloon aan je medewerker betaalt.

3 manieren om bedrijfsfitness aan te bieden via de WKR

Simpel gezegd zijn er 3 manieren om bedrijfsfitness op te nemen in de werkkostenregeling en zo belastingvoordeel te creëren.

In de eerste variant ruil je het volledige abonnementsbedrag uit met het brutosalaris. Je werknemers profiteren van een korting van zo’n 40%. Als jij voldoende ruimte hebt in je vrije ruimte, levert dit voor jou een maximale besparing op.

Kies je ervoor om een deel van het sportabonnement te vergoeden, dan noemen we dit een werkgeversbijdrage. Deze werkgeversbijdrage kun je opnemen in je vrije ruimte, of je betaalt er een eindheffing over. Je vrije ruimte raakt hierdoor minder snel vol, en je werknemers profiteren alsnog van een korting ter hoogte van je bijdrage.

De laatste variant is een combinatie van de werkgeversbijdrage en de uitruil van brutoloon tegen een sportabonnement. In sommige gevallen profiteren je werknemers van korting tot wel 50%, jij houdt mogelijk meer ruimte over in je WKR, en kunt profiteren van lagere sociale werkgeverslasten.

Welke variant voor jou het meest voordelig is, hangt van allerlei factoren af. We nemen dit graag samen met je door. Een ding verklappen we al wel: veel werkgevers zijn te voorzichtig met het benutten van de vrije ruimte, waardoor je belastingvoordeel misloopt. En dat is natuurlijk zonde.

Meer weten? Lees de whitepaper!

Er is nog veel meer te zeggen over het aanbieden van bedrijfsfitness in de WKR. Daarom hebben we alle informatie en rekenvoorbeelden verzameld in een overzichtelijke whitepaper. Download ‘m nu en ontdek op welke manier jij je werknemers kunt helpen gezond te zijn én profiteert van belastingvoordeel!

Geïnspireerd blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties, oefeningen en nieuws.